1976
2020. július 11. írta: takacsvera46

1976

1976.jpg

A televíziós feleségek „first ladyje”, Bereczné volt a nemzetközi kapcsolatok osztályának vezetője, egy művelt, kemény, orosz nő, a nagyhatalmú Berecz János eredeti felesége (később egy autóbalesetben rejtélyes módon elhunyt, mindenki pletykált, amit akart, az igazságot mi soha nem tudjuk meg.) De Bereczné amellett hogy a KGB alkalmazottja volt,(neeem tudtad? ez tudnivaló! - ????) nagyon agilis, a feladatára minden tekintetben alkalmas nő. Biztos ő is vétett valamit, hogy ilyen kis helyre helyezték, képességei és rangja többre predesztinálta, vagy a tévé nemzetközi osztályának vezetése nagyon jó fedőfeladat volt? A férj akkor már fiatal színésznőkhöz vonzódott inkább, de ez végül is mindegy volt. A közvetlen munkatársak azért gyűlölték, mert a magyar szokástól eltérően rendkívül fegyelmezett és feltétel nélküli munkát követelt, nem ismerte a szünetet, a szabad időt, a hétvégét, ahogy ez egy nagy televízió sajtó és a külkapcsolatok osztályán el is várható. A nem a keze alatt dolgozók meg azért szerették, mert utaztatta őket, azt mondta meg kell ismerni a világot, hogy lássuk mi van itthon.
Akkor a televízió nem függetlenített kisztitkára voltam. Abban az időben Nagy Richárd, a kedvenc elnököm éppen kitalálta, hogy szakmai körökből választják a funkcionáriusokat, így lett rendező a szakszervezet vezetője, dramaturg a párttitkár és egy szerkesztő a kisz titkár. Másfél évig tartott. Sok fiatal volt, jó móka volt, és arra is elég volt ez az idő, hogy belelássak a kártyákba, de nem akartam jobban belenézni. Gyorsan visszamentem mezei szerkesztőnek. Igaz, sokan nem köszöntek másnap, de értük nem kár.
Szóval kisztitkárságom és Bereczné uralkodása egy időre esett. Minket is utaztatott, mehettünk Betti nevű függetlenített szervezőtitkárommal az NDK -ba. Nagy utazás! mondhatnánk. De az NDK televíziója korszerű volt, tiszta, kellemes kiszolgáló helyiségekkel, a stúdióban végtelenített horizonttal, amire annyira vágytunk, de lehetetlen volt elérni, hogy legyen. A technika is a legjobb. Annak ellenére, hogy minden cocom listán volt és úgy kellett alkatrészenként belopni. Vagy nekik nem? Központilag belopták nekik? És először ott láttam ABBA klipet. NyugatBerlin szomszédságában nem lehetett gagyit csinálni.
Volt még egy érdekes eset. Barátkozó bulira vittek bennünket az egyik FDJ vezető lakásába. 10 - 12 tévés fiatal, meg mi ketten a magyar küldöttség. Nagyon laza minden, sok pia, a lakás a FAL melletti utcában volt. A tetőről megmutatták hogy az ott a Fal és a falon túl valami borzongatóan bűnös és vonzó világ van. A televízió FDJ szervezetének csúcsvezetői komplett ellenzéki dumát nyomtak... Persze biztos provokáció volt. Ellenzék a központ engedélyével, és utána hosszú jelentéseket körmöltek arról, hogy mi mikor, mit mondtunk, bár amilyen jól felszereltek voltak, nem is kellett leírni, ment élőben.

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvankepev.blog.hu/api/trackback/id/tr215989834

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása