képek, infók, kiegészítések
2020. július 08. írta: takacsvera46

képek, infók, kiegészítések

lyan tárgyak, amiket a fiatalabbak nem ismerhetnek, helyszínek, személyek, sztárok,

1946 - 47

Képek a családról:
Képek a kisgyerekkoromból

1948

501.jpg ötvenfilléres

1948_k_1.jpg a lyukas kétfillér

asmici.jpg a smici sapka - más néven svájci sapka


1949

46_56_t_4.jpg

A képen: Anyukám, én, Olgica az unokanővérem.  A képet egy svájci újságíró készítette, aki a VIT- re érkezett.  Nagyon tetszett neki minden, főleg az unokanővérem, a képet elküldte miután haza ment, de aztán nem irt többet.

1949_k_2.bmp A budapesti VIT 1959

1950

49_en.jpgA képet rólam a kanizsai Vastagh fotós készítette rólam. A ruhát Beba nagynénim varrta. Egy csomó képem van ebből a koromból, Vastagh fotók, beállított, de nagyon jó képek. Akkoriban ment nekem ez a "pózolás". Később már nem. Ideges világ következett és valahogy elmúlt. Nem tudom mi oka volt. Ez a képsorozat furcsa és kilóg, de Anyukám nagyon büszke volt rá. Utána történhetett valami ami megakasztotta ezt a lendületet. Azt hiszem minden családban vannak ilyen maradékok, amiket nem kérdez meg az ember időben, aztán meg már nincs kitől, s akkor kezd igazán hiányozni.

kohinor.jpg A csehországi kohinoor gyár logója  A valódi koh i noor ceruzánál az agyagot, kormot, grafitot és még egy kis kötőanyagot kevertek össze, ez lett az a ceruzabél, amelyet cédrusfába illesztettek. Ezért volt olyan megkülönböztetően kellemes illata

 

1951

1951_k_1.jpg A boglári katolikus templom

1951_k_3.jpg én1951_k_4.jpg a Zoli 1951_k_2.jpg Takács papával a boglári állomáson

 

1952

1950k.jpg a szenes vasaló

1950k.jpeg

tetű

bihali.jpg

„Jámbor állat a bivaly
s, mi tagadás lusta
de, ha kell a hegyet is
helyéből elhúzza”
(Kányádi Sándor)

 1953

 img_0001.jpg

Az utolsó boglári nyár. A képen a rokonlánnyal "labdázunk" hajunkban a kor divatjának megfelelően a nagy gyévuska masni. Ja, és nem volt fogam, azt rejtegetem ilyen visszafogott (bárgyú)mosollyal

aranycsap.jpgKocsis és Czibor a boglári focistákkal játszottak egy meccset. Kiplakátolták az iskolában, hogy  a bemelegítést ingyen meg lehet nézni. Az egész második osztálynak le kellett menni  a tanitónénit még nem is láttuk ilyen lelkesnek.

sztalin.png

Meghalt Sztálin. Mikor a tanitónéni bejelentette éppen harangoztak. egy percre fel kellett állnunk. Nagyon megható volt. Többen sírtunk. Nekem könyvem is volt róla. Jutalomkönyv. Elsőben kaptam. SZTÁLIN A LENBEN ez volt a címe. Állt a vezér a lenben és a jövőbe nézett.

1954

54tab4.jpg
A tabi állomás már 50 évvel később
Addigra az állomási véce már nem volt meg, pedig ott igazi kordokumentumok voltak.
"Szarjál elvtárs zöldet kéket, ezzel is a békét véded" - ... erre emlékszem 
Tabi látogatás képei már a 21. századból - volt ami nem változott

1955

 kiegészítésként: felvilágosítás egy tévé előtti kispolgári katolikus környezetben

totht.jpg Dr. Tóth Tihamér a tiszta férfiúság. Apukám kapta annak idején valami futó győzelemért a gimnáziumában. Fiúknak szólt a szexuális életről Megtaláltam. Ez volt a témában minden forrásom.  haha

 Idézet:
"...eljön az élet tavasza, mikor már a fiúból kifejlett férfiú, mikor a kis leánygyermekből felnőtt hajadon lesz; kisüt a mosolygó, éltető napsugár, a férfiú szerelemre gyullad a leány iránt, elveszi feleségnek és a házasélet szentélyében valósággal egybeforr, egyesül a két lélek és a két test. Es ez a testi egyesülés, a férjnek egyesítő szerelme felesége iránt nemcsak gyönyörrel tölti el mindkettőjüket, hanem úgy hat a nőben eddig szunnyadó embercsirára, mint mikor a mesebeli királyfi homlokon csókolta az alvó Csipkerózsát; ez a kis embercsira ebben a pillanatban élni kezd, az a kis emberbimbó fakadni, nőni, fejlődni kezd és mikor kilenc hónap multán elég erős arra, hogy mint a gyümölcs kihulljon a héjból, leszakad az anyának tápláló fájáról és azt mondjuk: új ember született a világra".
na akkor ebből tudd meg, hogy honnan jön ki a gyerek

 Az egész osztály 56 őszén

02_tab_1956_otodik_osztaly.jpg

A barátnék a mocsárból

ja és Nucka - a csoportképen még nincs rajtnucka.jpg

és ez már sokkal későbbi kép

1956

gyurgyoka_1.jpg

iparv_1.jpg

GYÚRGYÓKAPUSZTA vasútállomás
A vonatok nem álltak meg,  De a jobboldali képen látható, már lebontott iparvágányon komoly forgalom bonyolódott. Az erdőben rejtőzött az egyik legnagyobb szovjet katonai bázis, a helyi pletyka szerint interkontinentális atom rakétákkal, ki tudja ma már, de jelentős hely volt a biztos Apukám sok mindent tudott mert ő irányította a szerelvényeket, mint a tabi állomásfőnök, de soha nem mondta el mi hogy volt, mert titok volt és még 90 éves korán túl sem volt hajlandó mesélni a gyurgyókai dolgokról, vagy addigra már el is felejtette? vagy nem is volt semmi különös? tankok jöttek, mentek? nem hiszem. Egyszer majd sokára (20 év múlva) Nagy Richárddal (TV elnök, PB tag, kiemelt pártkatona, de nagyon jó elnök) beszélgettem és szóba került TAB, á! ott van Gyurgyókapuszta mondta és egészen furcsa lett a tekintete. Akkor gondoltam, hogy tényleg lehetett ott valami. Mi csak bulizni jártunk a szovjet tisztek gyerekeivel. Félévente és köszöntőt mondtunk és nagyon krasznaja moszkva szag volt mindenütt.
2011-ben megjelent cikk:
https://www.sonline.hu/somogy/kozelet-somogy/atomraketak-tabon-mit-rejthetnek-a-zart-ajtok-385490/

szóval hogy tényleg, állítólag a magyar kormány tudta nélkül, de ahogy írtam, Nagy Richárd tekintetén látszott, hogy mégis

1957

 A béke pap -

"A békepapság a magyar kommunista rendszer által szervezett mozgalom volt az 1950-es évektől, amely része volt az egyházak társadalmi befolyásának megtörését szolgáló erőfeszítéseknek a diktatúra évtizedeiben. Az 1950. augusztus 1-jén egy „békegyűlésen” Kádár János irányításával szovjet mintára létrehozott mozgalom célja az egyház megosztása és a hívők elbizonytalanítása volt. Ennek módszere az volt, hogy az uralkodó rezsim a Szentszék befolyási körén kívül eső kulcspozíciókba saját embereit ültette. A rendszer ellenségeinek tekintett papokat pedig nyomás alatt tarthatták azzal a fenyegetéssel, hogy békepappal leválthatók."

1958

58kiskezzek_1.jpg Ebből tanultunk Margit néninél, hasznos ismereteket szereztünk a zeneirodalom klasszikusairól.
Tényleg jó volt

 1959

59atom1_1.jpg

59divat_1.jpg59lvis_1.jpg
1. atomreaktor KFKI 1959                                 Elvis Presley                                                            A divat

59csilleberd_1.jpg

A Csillebérci Nagytábor

  

csipke1.jpgAjzert Ili a Csipkerózsika, én   a rossz tündér,

csipke2.jpg

Eközben otthon a faluban, nyolcadikban előadtuk a Csipkerózsika c. színdarabot Lívia néni rendezte. Nagyon sikeres volt.  Én voltam a gonosz tündér, aki elátkozza a Csipkerózsikát.  Kimásoltuk  a Pappmagdával a Grimm könyvből a képet,  Anyukám kivágta egy sárga vászon anyagból, gyöngyöket is varrtunk rá. Bekereteztük. Sokáig megvolt. Aztán a rongyos zsákba került, már nem találom. Egyébként Róna Emy rajza. Nagyon szép. Macska, bagoly, minden van, ami otthonossá teszi. Persze, hogy szívesebben lettem volna Csipkerózsika, de tudtam, hogy az nem való nekem.
001_2.jpg

Kaptunk a kölcsönzőből szép ruhát, meg valahonnan szereztek színházi sminket, erős, sűrű krém volt. Teljesen kiütéses lettem, de aztán kiderült, hogy mégsem a smink teszi, hanem a kanyaró, amit ebben a korban elkapni azért nem szokásos. Káros is lett rám, de azt itt még nem tudtuk.

1960


piroskam.jpg

Dr. Katona Piroska magyar - latin szakos tanár
ITT az emlékek

1960_revizor_masolata.jpg Gogol: A revizor, dr. Katona Piroska rendezésében a gimnáziumi önképzőkör előadásában
Polgármester: Illés Gabi
Polgármesterné: Takács Vera
A leányuk: Ajzert Ilike
Hlesztakov: Matusik Valter
Súgó: Kántor Katinka

 1961

'"Maga az építőtábori mozgalom egyébként 1958 nyarán indult meg, bár 1956 kora őszén a DISZ már szervezett valami hasonlót a mohácsi árvíz után. Ekkor szervezett akcióik (elsőként lecsapolási munkálatok a Hanságban, majd egyéb építőtáborok, különböző vetélkedők és versenyek) a közösségi együttlét és cselekvés élményének nyújtására is alkalmasak voltak az ifjúság különböző csoportjai számára. A táborok lebonyolítására a KISZ KB-n belül külön bizottság alakult, amely még kiadványokat is készített az aktuális ajánlatokról. 1958 és 1961 között összesen 77 tábort szerveztek meg, ahol majdnem 17 ezer egyetemista fordult meg (16 689 fő) -..." ( https://mult-kor.hu/20120326_az_epitotabor_nem_udulohely )

Szevasz Vera Hersko János filmje 1962

https://onlinefilmek.it/?fn=10062&f=Szevasz,%20Vera

 fecske.JPG1962 -ban indult a gyártása, egy doboz 4 ft. körül volt

Jenei István
osztályfőnök, matek fizika szakos tanár
Fiatal, erős, hatjenei.jpgározott, nagyon emberi és kiváló pedagógus. Azok is szerették, akik nagyon féltek tőle  a szaktárgyai miatt. Mindenkitől neki megfelelő szintű munkát kért. Csak akkor haragudott, ha ahhoz képest nem tejesített valaki A fiúkkal sakkversenyeket bonyolítottak.
Már elsőben látta kik maradnak meg érettségiig

 



 1963

1963_helik.jpgKeszthelyen a Helikoni Ünnepségeken arany fokozatot elérni nagy dolog volt. Országos verseny, csak a legjobbaknak, mondták,  nem nagyon érdekelt, mert éppen mással voltam elfoglalva, nevezetesen egy olyan szerelemmel, amikor már jártunk is! Piroska néni kicsit orrolt rám, hogy nem örültem eléggé, mikor ő annyira boldogan jött a zsűri megbeszélés után, hogy nyertünk, megkaptad az aranyat! Móricz Hét krajcár c novelláját mondtam, azt hiszem nagyon szépen. Györökön laktunk egy toronyszobában, ami a Balatonra néző erkéllyel volt körülvéve. Nagyon romantikus Valahogy jobb szerettem volna nem Piroska nénivel lenni, de attól ő még nagyon rendes volt és gondoskodó, rá akart beszélni hogy tanuljak olaszul. Pontosan tudta mire lenne szükségem, csak én nem tudtam. Azért sokat segített. és máig nem felejtem. Már egyetemista voltam amikor találkoztunk véletlenül. dicsekedtem neki hogy valami újságot szerkesztek. Szerkesztesz? Írjál!

1964

 64.jpgtablókép

tabi_korabeli_2_5.jpg

a ballagási búcsúztatás

bankett

az osztály 
1964_negyxedik.jpg

 Ha mégisd felvettek volna, velük jártam volna. Simon Zsuzsa volt  felvételiztető hiszen ő inditott psztályt Ábrahám István · Császár Angela · Esztergályos Cecília · Harsányi Gábor · Janka Béla · Markaly Gábor · Szendrő Iván · Szombathy Gyula · Várhegyi Teréz
Osztályvezető tanár: Simon Zsuzsa

 

1965

Karád
ma: https://www.karad.hu/

karadhimes.jpgfacebook oldala: https://www.facebook.com/Kar%C3%A1d-168048369878692

 

1966

 

 

 

1967

 

1868

 

1969

 az új ELTE BTK VB
Bakos István titkár, Simon István, Agárdi Péter, Trencsényi László Biró Mari, Hargitay Gábor,  Takács ...

1970

 

1971

 

1972

 

1973

 

 1974

 

1975

 

1976

 

1977

 

1978

 

1979

 

1980

 

1981

 

1982

 

1983

 

1984

 

1985

 

1986


https://youtu.be/7njb1APNv6c
werk ffilm az utolsó napi forgatásról

https://takacsvera.blogspot.com/2014/06/hogyvolt-1987.html
a Hogyvolt?! -ban

https://takacsvera.blogspot.com/2016/06/konyvfesztivalon-2016-junius-10.html
könyvheti beszélgetés a könyvről, filmről

https://takacsvera.blogspot.com/2014/08/hogyvolt.html
hogyvolt és egy cikk a film kapcsán

______________

1987

dij204.jpg

 1988

 

0989

 

1990

http://takacsvera.hu/mileszunk.php

Mi leszünk az unokád!

1991

 

1992

 

1993

 

1994

 

1995

 

 1996

http://takacsvera.hu/jegp_aa.php
A Jégpályák lovagja naplója

1997

 

1998

 

1999

 

2000


2001

 

2002

Műsoraim listája
2000 után készült műsorok:

2000-2002 VASÁRNAP SZIGET /20x60' magazin szerk,rend.

2000    MICSODA CIRKUSZ sorozat rendező

2003 Janikovszky Éva: Velem mindig történik valami 1 - 6 /25' játékfilm sorozat - fgk - rendező

2003 KAMASZKÁVÉHÁZ 12x25' vitaműsor főszerkesztő

2003 KÉPBEN VAGYUNK?! 25x60' magazin főszerkesztő

          FELE KIRÁLYSÁGOM vetélkedő főszerkesztő r.: Dombóváry Kristóf, műsorvez.: Kovács Róbert

2004 MI, SZEMÜVEGESEK/ 60' játékfilm fgk - rendező

2005 PIPITÉR magazin főszerkesztő

2004 CIMBORA EGYETEM - DUNA TÉVÉ  ismeretterj rendező

2004 -2006 KLIPPEREK 1. évad szappan író, rendező, művészeti vezető

2004-2009 MAGYAR ELSŐK /13 epizód /25' ismt. szerkesztő - rendező

2006 MELYIKET A KILENC KÖZÜL? / 25' játékfilm rendező

 

2003


2003. március 15.
BALÁZS BÉLA DÍJ


2003 dec. 2.
KAMERA HUNGÁRIA
televíziós fesztiválon
ALKOTÓI DÍJ

A Klipperek sorozat első évadának hivatalos weboldala volt (lementve)

  http://takacsvera.hu/klipperek/index.html

2004
tarrlajos.jpg
 Tarr Lajos festőművész

 egy cikk a Magyar Hírlapból 2004
https://takacsvera.blogspot.com/2020/07/egy-cikk-2004-bol.html

 2005


A főképen két hajléktalannak látszó egyén, pedig csak a stáb vezetői.. dehát hideg volt
Halász Gábor operatőr, Takács Vera rendező
http://www.takacsvera.hu/melyiket.php
A melyiket a 9 közül naplója

 

2006

http://takacsvera.hu/60_szuletesnap.html

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvankepev.blog.hu/api/trackback/id/tr4015996440

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása