1986
2020. július 11. írta: takacsvera46

1986

1986.jpg

A világ legrosszabb gyereke. Az első egészórás játékfilmem. Minden jött magától.
Még a Kicsi, a Bors c. sorozatom egyik mellékszerepére kerestem egy barna, mediterrán típusú kisfiút. Elém került egy apró vörös Robi. A Falu végen kurta kocsmát mondta. Elképesztően mulatságos volt. Kérdem ki tanította be Neked ezt a verset? Mondja senki, ezt én a saját egyéniségem szerint mondom. Ja, ha egy 7 évesnek van egyénisége! És neki volt. A Kicsi, a borsban volt egy jelenet, amikor az operatőr majdnem elejtette a kamerát, mert annyira röhögött. Robi egy fán ült, és a kamerába nézett. Ennyi. Pedig Kaplony Miki nem volt egy nevetős fajta.
Tehát volt egy ilyen kicsi, vörös, tehetséges kisfiú a tarsolyomban.
Egyik nap a Móra Kiadó átküldte, szokása szerint a frissen kiadott könyveit. Közte egy regény A világ legrosszabb gyereke. Nagy Katalin írta.
Nagy Katalint már szerettem, a Madzag történetei és a Hónapló már megfordult nálunk, Somhegyi Bélával kezdtük el a Papírsárkányban, 10 évvel korábban. Kezdem olvasni a világ legrosszabbját... És már a második oldalon Robi néz vissza rám a főszereplő figurájában. Na jó, akármiről is szól ez a könyv, ebből akkor is filmet kell csinálni, bármi történik.
Hogyan sikerült kiharcolni? Külön út volt ez, mert én nem a dramaturgián dolgoztam, aminek a profiljába vágott volna, de nekik megvoltak a maguk tervei és munkatársai nem szívesen adtak a tortájukból. Ott nem volt reményem, tehát a főszerkesztőt Kovács Bélát kellett meggyőzni arról, hogy kell neki ez a történet. Szerencsére akkor már dolgoztak külső produceri irodák a tévének, s egyikük, addig csak animációkat szállított a gyerekszerkesztőségnek, most éppen kettéválni készült - Salusinszky Miklós - megmaradt az animációnál, míg Herendi János élő filmmel szeretett volna próbálkozni, és rágta a főszerkesztő fülét, hogy adjon neki lehetőséget. A főszerkesztő egyik fülén én, a másikon Herendi, gondolta előbb szabadul, ha ad egy kis pénzt. Próbálkozzanak a fiatalok!
Szerencsénkre megkaptunk a kis pénzt és nyáron már forgott is A világ legrosszabb gyereke. Következő tavasszal meg elsöprő fölénnyel nyerte a Kőszegi Szemlén a közönség díját.

 link: https://youtu.be/7njb1APNv6c

A bejegyzés trackback címe:

https://hatvankepev.blog.hu/api/trackback/id/tr8515990524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása